האם לימודי צילום מתאימים לי?

אמנם לפעמים נדמה כי על-מנת ללמוד צילום כל מה שאנחנו צריכים זה לדעת איפה הכפתור של המצלמה בסמארטפון ואיפה מעבירים אותה ממצב סלפי למצב רגיל ולהפך, אבל גם בעידן שבו לכאורה אין צורך להשקיע זמן, מחשבה, יצירתיות ואנרגיות בהפקת תמונה שהרי גם ככה כולם מתעדים כל הזמן כל דבר שקורה (ומיד מעלים לרשת) עדיין ישנם לימודי צילום מקצועיים – שהרי ישנם מקרים שבהם אין תחליף לתיעוד ייחודי, מושקע, מעניין ומרגש של המציאות, ולפעמים תמונה אחת איכותית באמת שווה הרבה יותר מאלף מילים (וגם יותר מאלף צילומים סתמיים).

על העובדה שישנו מקום ללימודים מקצועיים בתחום הצילום גם בימינו מעיד גם המגוון הרחב של האפשרויות ללמוד אמנות זו – במתכונת של לימודי תעודה או לקראת תואר ראשון (בין אם רק בצילום ובין אם רחב יותר, לרוב באמנות), במסגרת קורסים קצרים יחסית או במסלולים ארוכים ומעמיקים יותר, אצל צלמים פרטיים שמשתפים את הידע שצברו או במוסדות לימוד מובילים ובהם למשל בית ברל שאמנם מוכרת בעיקר בזכות היותה מכללה לחינוך אולם יש בה גם לימודי אמנות ברמה גבוהה מאוד, ובאופן כללי ישנן אפשרויות רבות מאוד לרכוש את רזי הצילום, הן תאורטית והן מעשית.

לחצו כאן למעבר למסלול לימודי צילום.

למה חשוב השילוב בין התאורטי למעשי במסגרת לימודי צילום?

צילום הוא גם אמנות וגם מיומנות: על-מנת ללכוד את הרגע החמקמק באופן הטוב ביותר ישנם שלל פרמטרים שחובה להתייחס אליהם – פוקוס, מפתח הצמצם (כלומר כמה אור יגיע אל החיישן), מהירות התריס (כלומר זמן החשיפה), רגישות החיישן, בהירות הצילום, פיזור, יצירת עומק, קומפוזיציה ועוד ועוד. על-מנת לדעת לבחור את כל אותם מאפיינים באופן המושלם עבור כל תמונה ותמונה יש ללמוד את הצד הטכני של הצילום, ובהקשר זה כדאי לזכור שישנם הבדלים בלתי מבוטלים בין צילומי פנים לצילומי חוץ, בין תמונות פרופיל לבין תמונות של נופים או חפצים דוממים, בין צילומים אמנותיים לבין צילומים עסקיים ועוד, כך שהפן המעשי של לימודי הצילום חשוב מאוד.

יחד עם זאת לא כדאי להזניח את הפן התאורטי: אם החלק המעשי מאפשר לנו לממש את החזון וליצור תמונה שתשקף באופן מושלם את המציאות כפי שהיא נראית מבעד לעיניים שלנו, החלק התאורטי מבטיח שיהיה לנו חזון ושנדע להתבונן על המציאות בדרך מעניינת ומרגשת כך שכל צילום יספר סיפור שאי אפשר להוריד ממנו את העיניים.

בדרך כלל במסגרת לימודי צילום לתואר ראשון מתקיים שילוב מוצלח בין לימודים תאורטיים ומעשיים, ואילו בקורסים ממוקדים הדגש הוא בעיקר על הפן המעשי – אבל בכל מקרה מומלץ להתעמק בסילבוס כדי לדעת מה בדיוק תקבלו בכל מקום.

האם כל אחד יכול ללמוד צילום?

ישנם לימודי צילום שאליהם כל אחד יכול להתקבל, כשלמעשה התנאי היחידי הוא מצלמה איכותית.

לימוד צילום במסגרת מסלול שמקנה גם תואר ראשון מציב לרוב רף מעט גבוה יותר – כך למשל המדרשה שהיא הפקולטה לאמנות של מכללת בית ברל מבקשת לבחון תיק עבודות של המועמדים ובנוסף הם עוברים ועדת קבלה. חשוב להדגיש כי בחינת תיק העבודות מתמקדת לאו דווקא בחיפוש אחרי תמונות מושלמות אלא בעיקר מחפשת את האמן שבאדם ואת האופן שהאישיות של כל מועמד באה לידי ביטוי – כך שבאופן טבעי אופציה זו מתאימה יותר למי שנמשך אל הצילום כאמנות ורוצה להפוך את היכולות שלו ואת הכישרון שלו למקצוע שממנו יתפרנס.

לעומת זאת לימודי צילום במתכונת של לימודי תעודה – שמוצעים הן ע"י מוסדות לימוד כמו בית ברל או בית ספר מנשר, וגם ע"י צלמים פרטיים – מתאימים יותר למי שרוצה לשכלל את מיומנויות הצילום שלו ולאו דווקא לעסוק בכך כמקצוע.