כיום יש בישראל למעלה מ-5,000 סטארטאפים בתחומים שונים, הם מפוזרים בכל רחבי הארץ כשהבסיס העיקרי שלהם הוא כמובן המרכז והשרון. חלקם הגדול פועל בחממות טכנולוגיות שמפעיל משרד המדען הראשי שעוזר להם להתפתח וחלקן נעזר בקרנות הון שונות לצורך גיוס כסף.
למרות המספרים היפים והנתונים שלכאורה נראים מאוד טובים, חשוב לספר גם את הצד השני של המטבע, זה לא קל להקים סטארט אפ בישראל. בעיתונות אנחנו קוראים בעיקר על סיפורי הצלחה של אקזיטים למיניהם, אך האמת היא, כמו תמיד, יותר מורכבת.
האם שווה בכל זאת להקים סטארט אפ בישראל?
מצד אחד עולם הסטראטפים הישראלי תמיד נהנה משלל נקודות חיוביות, החל מכוח אדם איכותי (חלקו הגדול קיבל את הכשרתו ביחידות צבאיות שונות), השקעה ממשלתית גבוה (4.4% הוצאה על מחקר ופיתוח אזרחי, הכי גבוה בעולם), 24 תוכניות האצה שונות לסטאראפים, מרכזי פיתוח ומחקר של חברות שונות ועוד.
מצד שני חברות סטארטאפים סובלות מלא מעט קשיים, חלקם אובייקטיבים ואחרים פחות. רשמנו בפניכם כמה מהם:
1. מיקום – השוק הישראלי תמיד התמודד עם המגבלה שהוא נמצא במזרח התיכון בעוד מרבית העסקים בתחום נעשים באמריקה ואירופה, הריחוק מהמקום המרכזי דורש מהישראלים לטוס הרבה או להקים מרכזים גם בארצות אחרות. לא כל חברה יכולה לעשות זאת, ומי שלא יכולה נאלצת להחליט כיצד ואם בכלל להמשיך.
2. קשיים בגיוס הון – אחרי עשור פורה מאוד בגיוס כסף ממשקיעים פרטיים, כיום קרנות ההון מתקשות יותר בגיוס כספים בגלל המשבר הכלכלי ותנאי השוק. זה מקשה על לא מעט חברות לפעול בצורה ברורה.
3. שוק קטן – עוד מגבלה שהשוק הישראלי מתמודד איתו מאז ומתמיד, הוא גודל השוק בישראל. אם בארה"ב השוק מאפשר לכמה חברות להתקיים בשלווה זו לצד זו, בישראל לעיתים חברה אחת יכולה להיות גדולה על השוק, במיוחד אם נכנסות חברות מחו"ל לשוק הישראלי.
4. עלויות – מאחר וכוח האדם בישראל הוא קטן, אז עלויות השכר הן גבוהות, החברות מתחרות על מעט מאוד עובדים ברמה גבוהה ונאלצים לשלם להם הרבה מאוד. בדומה למגבלות השוק, זה גורם להם לשלם יותר מאשר היו משלמים אילו היה להם שוק גדול.
5. שונות וגיוון – כאשר השוק הישראלי מתחרה עם השוק העולמי הוא חייב לבדל את עצמו, זה לא תמיד אפשרי, ואז עולה השאלה מה היתרון של החברות הישראליות על פני החברות האמריקאיות או האירופאיות
אלו רק חלק מהסיכונים שעומדים בפני סטארטאפים ישראלים. קשיים איתם הם מתמודדים. אם נוסיף לכך את העובדה שיותר ויותר שווקים, בעיקר אסייאתים (סינים והודים) פותחים שעריהם בפני חברות סטארטאפ שונות, ואת העובדה שהישראלים מתמודדים עם מצב ביטחוני-מדיני לא שגרתי, אז רמת הסיכונים גבוהה מזו של סטארטאפים במקומות שונים בעולם.
ייחד עם זאת, חשוב לציין שלסטארט אפים ישראלים רבים יש מוניטין טוב מאוד בכל העולם, לכן אם יש ברשותכם דרכון פורטוגלי או דרכון שבדי ואתם שוקלים לעבור לאירופה ולבנות את הסטארט אפ שלכם שם, העובדה שזה לא יהיה סטארט אפ ישראלי היא לאו דווקא לטובה.
להשמיע את דעתך