ביטוח לאומי – סוגי תביעות שכיחות

ההיבט המורכב של תביעות ביטוח לאומי יכול להרתיע מאוד. אבל חשוב לדעת כי המוסד לביטוח לאומי מעניק מגוון הטבות וקצבאות שנועדו לספק משענת כלכלית במצבים שונים. החל בקצבת נכות ועד קצבות זקנה, לכולם ישנן זכויות וחשוב להכיר את הדגשים וההטבות המגיעות לציבור. מאמר זה שופך אור על כמה מהסוגים הנפוצים של תביעות ביטוח לאומי, תוך התמקדות בקצבאות נכות, קצבאות ניידות וקצבת זקנה.

קצבת נכות כללית

אחת התביעות המרכזיות המוגשות בתור תביעות לביטוח לאומי, נוגעת לקצבאות הנכות. זכאים לקצבה מסוג זה הם אנשים שסובלים מליקויים פיזיים או מסוגים נפשיים, הפוגעים באופן משמעותי ביכולתם לעבוד. התהליך מתחיל בביצוע הערכה על רקע רפואי לצורך קביעת אחוזי הנכות. אחוזי הנכות משפיעים ישירות על גובה הקצבה. הערכה רפואית היא בתפקידה של ועדה רפואית אשר מתייחסת לרשימה מפורטת של ליקויים ואחוזי נכות נלווים. לדוגמה, קטיעה במפרק עשויה להיות מסווגת כנכות של 50 – 80% ובאופן דומה מתייחסים לליקויים רבים אחרים כגון עיוורון, מחלות קשות ועוד.

לאחר פגישה עם וועדה רפואית, נקבעת דרגת אי הכושר, מדובר באי כושר לעבוד של הנכה. זה כרוך בבדיקה כיצד המוגבלות משפיעה על יכולתו של האדם להתפרנס, בהתחשב בגורמים כמו השכלה, תפקוד גופני ובריאות כללית. דרגת אי הכושר מחולקת לרוב לארבע רמות: 60%, 65%, 74% ו-100%. עבור מי שנמצאים ככשירים לעבודה, וזה יכול להיות במשרה מלאה או חלקית, ניתן להיעזר בהתייעצות עם עובד שיקום, לאיתור אפשרויות תעסוקה מתאימות.

קצבת ניידות

תביעה מסוג אחר שנחשבת לנפוצה בביטוח הלאומי היא קצבת הניידות. גמלה זו מיועדת לאנשים שמוגבלותם הפיזית או מצבם הנפשי מגבילים את יכולתם לנוע באופן עצמאי. מטרת קצבת הניידות היא לסייע ברכישת רכב, תוך מתן הנחה משמעותית ובשילוב פטור ממס. סיוע כספי די משמעותי, שמסייע למיקסום העצמאות האישית, ומעלה את איכות חייהם של המתמודדים עם קשיי ניידות קשים.

קצבת זקנה ויציבות פיננסית לאחר פרישה

הסוג האחרון שנציג הפעם של תביעה מול ביטוח לאומי זו תביעת קצבת הזקנה. זו קצבה שתומכת באזרחים שהפרישו לביטוח הלאומי לאורך כל חיי העבודה שלהם. אותה קצבה מבטיחה הכנסה  לגמלאים, ומאפשרת להם לשמור על רמת חיים מינימלית.

חשוב לציין כי גם מי שתובעה את הקצבה איננו מחויב להפסיק לעבוד. מקבלי קצבאות זקנה יכולים להמשיך להרוויח הכנסה נוספת. עם זאת, הכנסה מעל סף מסוים עשוי להוריד את גובה הקצבה, כאשר מדובר בגמלאים שגילם נמוך משבעים. חשוב לדעת כי עולים חדשים שהגיעו לישראל בגיל פרישה או בסמוך אליו, עשויים להיות זכאים גם הם לקצבה זו, אף אם לא הפרישו קודם לכן לביטוח הלאומי.

לסיכום, למוסד לביטוח לאומי תפקיד חשוב בתמיכה באזרחים במצבים שונים. אולם כדי לממש את הזכויות, יש לתבוע את הקצבה או הגמלה המתאימה. למתקשים בכך, ניתן להיעזר בתביעה בשירות של עורך דין או חברה למימוש זכויות רפואיות.